BabaBlog

Az iskolára felkészítés titka: a babáknak való hinta

2020.08.11 09:40
Az iskolára felkészítés titka: a babáknak való hinta

Gondolta, hogy az iskolára felkészítés nem hatéves korban kezdődik? Már pár napos korban, az első babáknak készült hinta megvásárlásával elkezdődik az a folyamat, amit hosszú évekig, szinte időjárástól függetlenül lehet gyakorolni a szabadban is. 

A hintázás anatómiája

A hintázás az egyik legkedveltebb gyerekjáték. A vesztibuláris, azaz egyensúlyi rendszer a belső fül folyadékával áll összeköttetésben. Amikor az mozgás hatására elmozdul, érzékeljük a megszokottól való kilengést. A hintamozgás az idegrendszer számára óriási kihívás. Az egyensúly akkor fejlődik a legjobban, ha változatos mozgásokkal eddzük. Minél alaposabban megdolgoztatjuk, az egyensúlyi központ annál több ingert közvetít az agy felé, hogy meg tudja tartani a test egyensúlyát. Ez a fokozott kapacitás nagyobb ingerületátvitelt, azaz több szinapszist, kapcsolatot, vagyis fejlődést eredményez.

A gyerekkort emiatt nem passzív televíziózással, telefonozással, hanem minél változatosabb mozgásformák kipróbálásával kell tölteni, ami a testet és a szellemet is megtornáztatja. 

Ha gyermeke egyáltalán nem szeret hintázni, az önmagában nem jelent rosszat, egyéni érzékenység vagy rossz tapasztalat is állhat a háttérben. Ha viszont életkorához mérten más jellegű mozgásoknál is bizonytalanságot, szédülést észlel nála, az utalhat kóros idegrendszeri elváltozásra, ami gyermekneurológiai vizsgálatot igényel, hogy a kiváltó okot ki lehessen szűrni. A háttérben legtöbbször látás vagy hallás-, illetve egyensúlyzavar állhat, amit korán könnyebb gyógyítani.

Hintázni jó, és ezt minden gyerek tudja

A ringatás mindenkire nyugtató hatású. Szeretetét még a magzati korból hozzuk magunkkal. Ez a legegyszerűbb fejlesztő mozgásforma, ezért a legtöbb babaszerkezet rendelkezik ilyen funkcióval. A szülővel közös hintázás azoknak is segíthet, akiknek ellenérzéseik vannak a hintával kapcsolatban, vagy nem szeretik a túlzott mozgást, csak ne erőltesse, legyen kíméletes, várja meg, amíg a gyerek igényli az intenzívebb mozgást.

A hintázás fejleszti a térérzékelést, a mozgáskoordinációt és a pszichomotoros készséget, valamint a ritmusérzéket is. Aki kiskorában sokat hintázott, könnyebben tanul meg írni és olvasni, sőt, a matematikai tudása is fejlettebb, ráadásul kevésbé hajlamosak a hasonló hangzású b, d és p betűk felcserélésére. 

A hintázás fejleszti a kreativitást. Az összehangolt izommunkának köszönhetően javul a kézügyesség, a rajzkészség, koordináció és a ceruzatartás is, amire az oviban, iskolában nagy szükség van.

Minőségi hinták babáknak a Baby Liontől

A hagyományos babahinták szülői segítséggel mozognak, ami megterhelő lehet egy fárasztó nap után. Erre megoldás az elektromos meghajtás. A Lionelo Henny hinta és pihenőszék ezt a kényelmet adja minden babás családnak. 

 

A Lionelo Rosa fa babahinta a hagyományos hintaszékek hangulatát idézi. Az újrahasznosított alapanyagú Sun Baby hintaló pedig a hintatalpas bébitaxik családjába tartozik. Tolókaros kialakítása révén sosem szalad el a lovász mellől, és hazatereléséhez pulikutyára sincs szükség. Ültesse a kis lovast rá, engedje száguldani, ha pedig kint szaladgálna vele, szerelje le a hintatalpat, és suhanhatnak.

A fénysebességgel bővülő webáruházunk oldalain az elektromos és mechanikus hintáztató eszközöktől a hintatalpú pihenőszékig, a többfunkciós hintáztató bébikompig vagy etetőszékig mindent megtalál, amire a babázás első éveiben szüksége lehet. Melyiket választja gyermekének?

olcsobbat.hu argep.hu Ár Radar árösszehasonlító és piac aprohirdetesingyen.hu