BabaBlog

Kötelező biztonságos autós gyerekülést választani

2021.01.04 08:21
Kötelező biztonságos autós gyerekülést választani

Megfelelő autós gyerekülést választani nehéz. A boltok kínálata a kezdő szülők számára átláthatatlan. A márkajelzés és típus nem mond sokat, ránézésre nem sok különbség van ülés és ülés között. Nyilvánvaló azonban, hogy nagyon nem mindegy, melyiket választjuk! Kisbabája épsége, egészsége múlhat egy jól megválasztott autósülésen. A döntés könnyítése érdekében sorra vesszük azokat a tényezőket, amik a gyermek méretéhez igazodó autósülés kiválasztásában segítségére lehetnek.

Az autós gyerekülés

Az elsődleges kérdés annak eldöntése, pontosan milyen típusú ülésre van szükség. Ez függhet a gyermek életkorától és méretétől. Az sem mellékes, milyen időtartamra tervez vele. Ha újszülöttnek választ ülést, kérdés, van-e olyan babakocsiváz, amire univerzális babahordozót tehet. Ezzel ugyanis legalább egy évvel kitolhatja a döntést, mert az ívelt háttámlájú hordozó menetiránynak háttal rögzítve teljesíti a vonatkozó biztonsági előírásokat.

Ha már nagyobb gyereknek keresgél, választhat az univerzális ülések vagy a jobban testre szabható korcsoportos ülések, illetve a manapság elterjedt I-size gyerekülések között is, ha pedig már ovis vagy 135 cm magasságot elért kisiskolás gyermeke van, akkor számára az ülésmagasító, illetve az azzá alakítható ülések az ideálisak.

A teljes autósüléses időszakra ajánlott 0-36 kg-ig tervezett ülések több kompromisszumot igényelnek, előnyük viszont, hogy egy vásárlással letudhatjuk az autós közlekedési előírásoknak való megfelelést. A több súlycsoportos üléseket a gyártók kivehető szűkítőpárnákkal teszik alkalmassá a kisebb gyerekek számára, hiszen a biztonságos üléspozíció csak így érhető el. Ezt a verziót érdemes nagyszülők autójába vagy kiegészítő ülésként beszerezni, és a fő közlekedési járműbe, amiben a legtöbb időt fogja tölteni a baba, olyat vásárolni, ami jobban illeszkedik az életkori sajátosságokhoz.

A biztonságból nem engedhet

Gyermeküléseknél nem mehetünk el a menettulajdonságok és a rögzítés biztonságtechnikai jellemzői mellett sem. Csak bevizsgált, ECE szabvány szerinti “R129” vagy “R44” jelzéssel ellátott ülést vásároljon, ami igazolja, hogy az ülés megfelel az Európai Unió vagy az ENSZ szabályozásának. Keressen mély fejtámlás kivitelt, ami az oldalütközés ellen is véd.

A legkisebbeket menetiránnyal szembe rögzíthető ülésbe kell helyezni, mivel a rájuk ható energiákat a legjobban így lehet ellensúlyozni. Az autó saját biztonsági öve mellett a biztonságosabb bázistalpas, ISOFIX vagy TOP TETHER rögzítési mód is választható, ami az ülés oldalirányú csúszása ellen is védelmet nyújt. A többféleképp állítható üléseken belüli védelemről az 5 pontos biztonsági öv és a párnázott, csúszásmentes váll- és ágyéki pántok gondoskodnak.

 

Autósülést hosszú évekre választunk

 

Ha az autósülés típusában, súlycsoportjában vagy kivitelében túlzott kompromisszumra kényszerülünk, az elvehet az elégedettségből. A forgatható autósüléssel hosszú évekig nem kell bemászni az autóba, mert az ülés a gyermekkel együtt a tengelye körül függőlegesen és vízszintesen is fordítható. A harmonikus színárnyalatú, könnyen tisztítható huzattal kapható praktikus babatermékek árban is versenyképesek. 

 

Ha mód van rá, próbálja bele a járműbe a kinézett üléstípust, mert az ülőfelületek kialakítása több darab egymás mellé helyezésekor rögzítési problémákat okozhat. Válasszon az autóhoz igazodó színvilágú ülést, amivel évekig öröm lesz az utazás.

olcsobbat.hu argep.hu Ár Radar árösszehasonlító és piac aprohirdetesingyen.hu