BabyLion Babaszakáruház 1142 Budapest, Erzsébet királyné útja 61. | Nyitvatartás: Hétfő-Szombat 10:00-18:00 | Telefonszám: +36703007038 

Mellszívók

Ebben a kategóriában a mellszívók és a mellápolás termékei találhatók. A várandósság első szembeötlő tünete a mell elnehezedése. A mell a mirigyállomány változása miatt érzékenyebbé válik, emiatt a merevítős melltartó kényelmetlenné válhat, váltsunk kényelmesebbre. A bőr feszülése ellen nyugtató mellápoló krémeket használhatunk, melyek felkészítik a bőrt a szoptatásra.

A tejcsorgás ellen melltartó betét, a szülés után meginduló nagyobb mennyiség esetén pedig a tejgyűjtő kagyló használata ajánlott. A szoptatás során a mell kiürülését mellszívóval segíthetjük, a kellemes szoptatási élményt pedig bimbóvédő segíti.

A szoptatás a babagondozás csodája. A legtermészetesebb táplálási mód, melyhez sajnálatos módon egy sor negatív társadalmi elvárás kapcsolódik. Nem is csoda, hogy évről évre egyre több kismama küzd azért, hogy ne legyen szüksége hozzátáplálásra, hanem gyermekét a lehető legtovább táplálhassa saját testéből.

A kórházakban képzett csecsemős nővérek járják az osztályokat, de a szobatársak is készséggel segítenek az egyénre szabott technika kialakításában, és országos, sőt nemzetközi mozgalmak is segítik az érdeklődőket, illetve a nehézséggel küzdőket, akiket rendszeres tanácsadás és előadássorozatok segítik.

 

Egyénre szabott szoptatás

 

Bárhogy indul a kisbabával való kapcsolatunk, bíznunk kell magunkban. Szoptatni minden nő képes, csak meg kell találni a hozzá illő technikát, eszközöket, melyek támogatják ebben. És akkor se essünk kétségbe, ha kitartó próbálkozás ellenére sem jön össze a természetes táplálás, ha minden igyekezet ellenére is fájdalmas a mellre helyezés, vagy nem elégséges a tej mennyisége. A kisbabák bimbóvédővel is megtanulhatnak szopni, az a lényeg, hogy ne adjuk fel. 

Az anyukának és a babának is bele kell tanulnia ebbe a kemény munkába, nem véletlenül alszanak el a babák cicizés közben, hiszen míg a cumisüvegből beömlik a szájukba a tápszer, a szopizás közben nyelvükkel ki kell préselni a megérdemelt adagot, amiben elfáradnak. 

A mellre helyezés nyugtató. Általában bármi baja van a kisbabának, a szoros testkontaktus megnyugtatja. Ha ez nem megoldható, a cumival megpróbálhatjuk kiváltani a közelséget, de ne feledjük, az is teljesen normális, ha a babák nem fogadják el sem a cumit, sem a cumisüveget. Ilyenkor más módot kell találni a lenyugtatásukra.

 

Mellápolás szoptatás alatt, és a mellszívó használata

 

A szoptatás egyik kellemetlen velejárója a tejcsorgás. Ha azt tapasztaljuk, hogy a melltartó bizonyos időközönként átnedvesedik, helyezzünk a melltartóba korong alakú betétet. Ezt eldobható és környezetbarát mosható kivitelben is megvásárolhatjuk, vagy saját magunk is elkészíthetjük maradék anyagok felhasználásával és minimális varró tudományunk segítségével.

A nedvszívó betét megakadályozza a ruhák átnedvesedését és elszíneződését. Ha nagyobb mennyiség ürül a szoptatások között, akkor a szilikon tejgyűjtő kagyló használata ajánlott, melyet minden használat után sterilizálhatunk.

A szoptatás során előfordul, hogy a baba csak egyik mellből eszik. Mivel a test mind a két mellben termeli az értékes nedűt, ilyenkor kézi vagy gépi fejéssel kell eltávolítani a felesleges mennyiséget, amit aztán lefagyasztva később fel tudunk használni a hozzátáplálás során főzelékek sűrítésére vagy turmixok készítéséhez.

A modern mellszívó a természetes szoptatást imitálva serkenti a tejáramlást, és csak az elindulása után vált szívó fokozatba, így kíméli az érzékeny melleket. A mai elvárásoknak megfelelően USB-ről is tölthető eszköz egy- vagy kétfejes kivitelben kapható.