BabyLion Babaszakáruház 1142 Budapest, Erzsébet királyné útja 61. | Nyitvatartás: Hétfő-Szombat 10:00-18:00 | Telefonszám: +36703007038 

Pólya

Pólya

 

Az újszülött babák az anyaméhben szűk, biztonságos és meleg helyen vannak a pocakban, emiatt születés után is biztonságban érzik magukat, ha körbe vannak tekerve a pólyával, számukra ugyanis ez a megszokott. A babapólya visszaadja számukra a biztonságot, így segít megnyugtatni a kisbabát, mert felidézi bennük az anyaméh kényelmét. Biopamutból készül pólyáink megtámasztják a baba gerincét.

A pólyában akár a kisebb testvérnek is oda adhatjuk a babát, mérsékelve a testvérféltékenységgel járó konfliktusokat. A pólya hasfájós csecsemők esetén is hasznos. 

A pólya használatának előnyei

Az születés utáni első hónapokban nagyon fontos, hogy az újszülött kiegyensúlyozottan fejlődjön. Régen a csecsemőket vászonba tekerték, ebből fejlődött ki a pólya, ami 3-4 hónapig használható. A védőnők, szülésznők nagyobb része szerint a babákat szerencsés ebben az időszakban pólyába bugyolálni. A kisbabák ugyanis komfortosnak érzik a szűkebb teret maguk körül, kellemes számukra, ha újra érzik, meddig terjed a világuk, ezért is nyugodtabbak benne. Nem kelti fel őket a jellemző hirtelen tárogató kézmozdulat, a Moro-reflex sem, ami pár hónapig igen gyakori minden csecsemőnél. 

A pólyában kevesebbet sírnak a babák, és az altatás is problémamentes. Már a pólyázás menete is segít megnyugtatni a síró, nyűgös gyermeket, és a szoros ölelés megnyugtatja a hasfájós babákat is. Külön előny, hogy pont belefér a babakocsi mózeskosár részébe vagy a kiságyba, és az sem probléma, ha ebben is alszik el a kicsi. Nem kell ugyanis azon aggódni, fázik-e, hiszen a bélelt anyag biztosítja a megfelelő hőérzetet. 

Pólyázási technikák

Kétféle pólyázási technika létezik. Az egyikben a baba kezei is benne vannak a pólyában. A szoptatás, etetés alatt is ez a mód ajánlott. Ekkor ugyanis nagy segítség, mert nem kalimpálnak, nem verik ki a cumisüveget a kezünkből. A másik módszer, amikor a kezek kívül vannak a pólyán, ezt már a nagyobb, pár hónapos babáknál javasolt használni. 

Bármelyik pólyát és módszert választjuk, biztosak lehetünk benne, hogy a baba élvezi. A pólya megtámasztja a gyenge tartóizmait, anyaga nem túl merev és nem túl vékony, mégis sokkal könnyebb benne megtartani a babát. A bepólyázott kisbabát bátrabban oda lehet adni nagyszülőknek és a kisebb testvérnek is. Ez segít, hogy a testvérféltékenységet mérsékeljük, hiszen ha többször kezébe veheti a nagytesó a kicsit, foghatja, szeretgetheti, fontosnak és felelősnek érzi majd magát érte. 

Mit ne csináljunk?

Tilos a csecsemőt összezárt, kinyújtott lábbal bepólyálni. A pólyában a térd és a csípő kicsit nyitva legyen, így nem alakul ki csípőficam. A térdet behajlítva, a csípőt kifelé fordítva kell betekerni. Alul lehet zárt a pólya, de fontos, hogy mindenképp szabadon tudja mozgatni a lábait benne. A karok a test mellett vagy a mellkason feküdjenek, és mindenképp hagyjunk egy-két ujjnyi teret a mellkas és a pólya között, hogy ne szorítson. 

Tilos a pólyában hasra fektetni a gyermeket. Csak háton szabad altatni benne, különben megnő a fulladás veszélye. Pár hónapos koron túl nem is javasolt a pólya használata, mert korlátozza a nagymotorikus fejlődést, amire ettől az időtől kezdve már érett a gyermek.

A hagyományos pólyabetétből és huzatból álló pólyán kívül léteznek kókuszháncsból készült tépőzáras kivitelek is, míg az angolpólya inkább egy hálózsákhoz hasonlít. Méretét a derékrészen elhelyezett kötővel lehet szabályozni. A pólya egy szuper textilajándék, nem használódik el, ezért ha lehetséges, őrizzük meg barátaink, rokonaink, unokáink részére ezt a nosztalgikus babaholmit.