BabaBlog

Mikortól használjon ülésmagasítót autójában?

2021.03.01 09:08
Mikortól használjon ülésmagasítót autójában?

Az alábbi rövid áttekintővel szeretnénk segíteni a döntés meghozatalában. A tapasztalatok szerint ugyanis sok szülő nem tudja, mikortól kezdve mentesülhet gyermeke a gyerekülés kötelezettsége alól, és mikortól elegendő ülésmagasítót tenni az autóba.

Az autósülés kiválasztásához a gyermek testsúlyát, életkorát és testmagasságát kell ismerni, mivel a gyártók ezek alapján kategorizálják a gyermeküléseket. Minden kicsi megérdemli, hogy a lehető legjobb ülést válasszuk a számára, és ne csak a babáknak, hanem a nagyobbaknak is biztonságos legyen az autózás.

A gyermekbiztonsági rendszerek a passzív biztonsági eszközök közé tartoznak. Ezek a gyermek, illetve a jármű bizonyos jellemzőitől függően kötelezőek. Használatuk azonban a retorziótól függetlenül, a nyugodt autózás érdekében ajánlott. Ha tanácstalan, hogy gyermekét biztosan a megfelelő módon szállítja-e saját használatú járművében, kövesse tanácsainkat. 

Mit mond a KRESZ? Mikortól használható ülésmagasító?

 

Az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM rendelet szerint a gépkocsiban vagy a mopedautóban 150 cm-nél alacsonyabb gyermek csak a testméretéhez és testsúlyához igazodó kialakítású gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható. A rendelet speciális eseteket is nevesít, amikor az ettől való eltérés megengedett.

Annyit kell fejben tartani, hogy az első ülésen 150, a hátsón pedig 135 centis magasság a vízválasztó. Az ez alatti gyerekek tehát az első vagy a hátsó ülésre szerelt autós babahordozóban, gyerekülésben vagy ülésmagasítón utazhatnak, e fölött pedig már használhatják a kocsi saját biztonsági övét. 

Az autósülés és az ülésmagasító nem integrált gyermekbiztonsági rendszer. Kötelező használatukkal jelentősen csökken a sérülésveszély egy nemkívánatos ütközés esetén. 

Kivételek a szabályok alól

Lehetnek még forgalomban olyan régi, veterán autók, amiknek nincs hátul biztonsági öve. Ilyen autóban 3 éves kor alatti gyermek biztonsági okból egyáltalán nem szállítható, mert az ülést nincs mivel rögzíteni. 3 éves kor felett is kizárólag az autó hátsó ülésén helyezhetjük el őket. 

Másik speciális eset, ha a gyermek orvosi felmentéssel rendelkezik. Ilyenkor nála nem kell alkalmazni az előírásokat. A többi kivétel közösségi, illetve más célú szállítójárművekre vonatkozik, ezért ezek részletezését mellőzzük.

Mikor válasszon ülésmagasítót?

Az egyes autósülésfajták közötti váltás nem életkor, hanem a gyerek testméretének függvénye. Alsó tagozatos gyerekek esetén már általában elhagyható a gyerekülés, ha elérik a jogszabályban írt magasságot, és útközben a megfelelő üléspozíció enélkül is biztosítható a jármű saját, integrált biztonsági övével. Ha a biztonsági övet át tudja vezetni a gyerek előtt úgy, hogy az nem vágja a nyakát, hanem a vállánál húzódik, akkor nem kötelező a kompakt ülés. Addig, amíg ez nem biztosított, ülésmagasítóra van szükség, amiből választhat övlehúzósat is.

Az ülésmagasító iskoláskorú, idősebb gyermekek számára szükséges, akik már kinőttek a legnagyobb súlykategóriából, vagy kényelmetlen számukra a kompakt ülések háttámlájának vállrésze, de az autó biztonsági öve még nem rögzíti őket megfelelően. A megfelelő gyermekülés kiválasztása biztonságos autózást garantál. Keresse a BabyLion webáruházban a megbízható, ECE R 44/04 vagy az R129 jelzéssel ellátott gyermekbiztonsági rendszereket.

Az ülésmagasítós időszak csak átmeneti, általában 1-2 év után, 12 éves kor környékén ez is elhagyható, és a gyermek az autó saját biztonsági övével rögzíthető a járművekben.

olcsobbat.hu argep.hu Ár Radar árösszehasonlító és piac aprohirdetesingyen.hu